Willem Passtoors
Vakbondspionier, parlementarier en burgemeester van Ginneken en Bavel 1856-1916
€ 9,95
Inkijkexemplaar
Betaal eenvoudig en
veilig online

Samenvatting

Willem Passtoors ,Vakbondspionier, parlementariër
en burgemeester van het Ginneken tussen 1856-1916

In het boek laat onderzoeksjournalist Hans van den Eeden de lezer op een boeiende wijze kennismaken met de sociale voortrekker Willem Passtoors (1856-1916). Het is een uitdagende periode van grote culturele, politieke, sociale en technologische vooruitgang. De negentiende eeuwse samenleving komt op stoom.

Willem Passtoors is geboren in het Brabantse Zundert. Zijn grootvader, ook een Willem Passtoors (1784-1859), is postmeester. Op enkele huizen afstand woont zijn leeftijdsgenoot Vincent van Gogh. Willem gaat naar het schoolinternaat St. Louis in Oudenbosch. De vader van Willem ziet geen perspectief om ook postmeester te worden.
Op advies van de culturele voorman Alberdingk Thijm verhuist het gezin Passtoors naar Amsterdam. Hij woont midden in de Jordaan, maakt het Palingoproer mee en ziet de sociale wantoestanden om zich heen.

In 1888 is de katholieke Willem razend als hij hoort, dat de katholieke werklieden niet welkom zijn bij de viering van het tiende pontificaat van de 'arbeiderspaus' Leo XIII. Passtoors laat er geen gras over groeien en richt de R.K. Volksbond op. Later wordt hij hiervan de eerste nationale president. De R.K. Volksbond is de eerste rooms katholieke vakbond van Nederland. De sociale encycliek Rerum Novarum vormt hierbij een belangrijke inspiratiebron. De R.K. Volksbond is een van de voorlopers van het huidige FNV.
In 1901 wordt Willem Passtoors als eerste 'arbeider' gekozen in de katholieke Tweede Kamerfractie. Hij kruist vaak de degens met Schaepman, Domela Nieuwenhuis en Aalberse. Hij onderhoudt goede contacten met zijn bondgenoot Alfons Ariëns.
Van 1908 tot en met 1916 is Passtoors burgemeester van de gemeente Ginneken/Bavel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij geconfronteerd met de Belgische vluchtelingen. Maar ook de annexatiedrang van Breda vraagt aandacht.

Het boek reflecteert op het leven en werken van Willem Passtoors binnen een maatschappelijke context. Met verschillende boeiende interviews legt het boek vanuit het verleden een relatie met het heden. Aan het woord komen: Peter van der Velden, burgemeester van Breda, Ton Heerts, voorzitter van het FNV, Paul van Geest, kerkhistoricus en Alexander van Kessel, parlementair onderzoeker. Naar Willem Passtoors zijn in Nederland zes straten en een wooncomplex in Purmerend genoemd.
De inhoud van het boek wordt ondersteund met spraakmakende anekdotes. Op een boeiende wijze wordt maatschappijgeschiedenis tot leven gebracht.
'Willem Passtoors (1856-1916)', is een rijk geïllustreerd gebonden boekwerk met het formaat 170 x 240 mm en omvat 144 pagina's full colour.

Het boek is een uigave van Brandarispers. Naar aanleiding van het boek geeft de auteur lezingen. www.brandarispers.nl


.

Productspecificatie

ISBN 9789078108054
Gewicht 577.0000
Auteur Hans van den Eeden
Illustrator Onbekend
Uitgever Brandarispers
Taal Nederlands
Afmetingen 224 x 176 x 15 mm
Druk 1
Uitgave datum 24 apr. 2014
Lengte 144 pagina's
Geïllustreerd 1
NUR code 100
NUR Categorie Educatieve uitgaven algemeen
Trefwoorden Nee
Uitvoering Hardback
status Uitverkocht
Beschikbaarheid Niet beschikbaar
Levertijd 0
Boekstatus Nvt
Geimporteerd Nvt
Aangepast 16 jun. 2016
  • Altijd gratis verzending!
  • Ruim 75.000 producten op voorraad
  • Op werkdagen voor 23:00 besteld is morgen in huis*
  • Persoonlijk en deskundig advies