€ 24,95
Inkijkexemplaar
Betaal eenvoudig en
veilig online

Samenvatting

Zelf & Samen
'Waarom moeilijk doen als het samen kan?', stelt Iris Meerts van de Stichting Zelforganisatie.
Laat mensen zelf hun werk organiseren, dan krijg je betere resultaten. Adviseur en wetenschapper Pierre van Amelsvoort onderschrijft dat. Een werknemer die meer invloed op het werk heeft, presteert beter en verzuimt minder. Dat is direct waarneembaar bij de werknemerscoöperatie Schoongewoon, een bedrijf dat in handen is van de werknemers. Sinds de oprichting is er nog niemand vertrokken en het verzuimpercentage is uitzonderlijk laag. Ook de voedselcoöperaties doen het goed. Het adagium luidt: gewoon beginnen, dan komt de rest vanzelf. En kijk eens naar de ZorgBuurtSuper in Smallingerland, een virtueel netwerk om mantelzorgers te ondersteunen. Het is een schoolvoorbeeld van de participatiesamenleving. Ook op grotere schaal loont het om de handen ineen te slaan. De Brainport-regio rond Eindhoven vaart wel bij samenwerking en scoort betere economische cijfers dan het landelijk gemiddelde.
Maar zelforganisatie en samenwerking zijn natuurlijk geen toverwoorden, er kan ook flink wat misgaan. Dat lezen we af aan de tumultueuze geschiedenis van Buurtboerderij Ons Genoegen in het Amsterdamse Westerpark. Dat we nog steeds in de 'oude' sociaal-organisatorische werkelijkheid leven, laat Jan Jonker zien in een artikel over nieuwe businessmodellen. Andere transactiemodellen zijn nodig, waarbij niet alleen monetaire waarde maar ook sociale en ecologische waarde wordt gecreëerd. Er zijn al veel goede voorbeelden, maar het roer is nog
lang niet om.
Niet alleen overtuigende verhalen maar ook prachtig beeld vond zijn weg naar deze Slow Management, met een serie over woongemeenschappen en met als hoogtepunt de adembenemende foto's gemaakt in natuurparken in Oekraïne door winnaars van Wiki Loves Earth.
Dit is een fotowedstrijd waarbij iedereen met vermelding van de bron foto's mag gebruiken en delen. Zodat we allemaal kunnen genieten van al dat moois.
Slow Management
Elk kwartaal biedt Slow Management inspirerende verhalen over organiseren met ruimte voor vakmanschap, samenwerken op basis van vertrouwen, en verbinden van mensen in en om de organisatie. Telkens aan de hand van een thema. 'Slow' staat niet voor langzaam, maar is een aanduiding van oorspronkelijkheid, kwaliteit, diepgang en duurzaamheid. Geen theoretische verhalen over nieuwe modellen, maar behalve diepgravende analyses vooral vlotte reportages, interessante interviews en boeiende fotografie. Over nieuwe vormen van organiseren en gedreven mensen die laten zien dat het anders kan.

Productspecificatie

ISBN 9789462201514
Gewicht 294.0000
Auteur Walter van Hulst, Mieke van Dalen
Illustrator Onbekend
Uitgever Academic service
Taal Nederlands
Afmetingen 259 x 197 x 7 mm
Druk 1
Uitgave datum 9 mei 2015
Lengte 88 pagina's
Geïllustreerd 1
NUR code 801
NUR Categorie Management algemeen
Trefwoorden Nee
Uitvoering Paperback
status Uitverkocht
Beschikbaarheid Niet beschikbaar
Levertijd 0
Boekstatus Nvt
Geimporteerd 12 mei 2015
Aangepast 6 dec. 2016
  • Altijd gratis verzending!
  • Ruim 75.000 producten op voorraad
  • Op werkdagen voor 23:00 besteld is morgen in huis*
  • Persoonlijk en deskundig advies